РАСИСТИЧКА ПОДВАЛА ЦИГАНИМА

У Румској гизмназији имали смо ученика, Циганина, добар друг, спортиста и успешан ђак. Касније на почетку адвокатске каријере у Београду упознао сам симпатичног колегу и успешног адвоката, Циганина. Дружио се са свима нама и ником није падало на памет да га доживљава као неког кога се треба стидети. Напротив. Као клинци смо се поносили ако би за девојку имали неку популарну певачицу, играчицу Циганчицу! А онда се ево данас појавише са запада неки мудогрисци који закључише да је срамота бити Циганин, па га прекртише у Рома.То видим прихватише, здраво за готово, и неки непромишљени каријеристи, лидери циганске заједнице. Брука! О Цигани, браћо, не дајте се понижавати. Част и понос је бити Циганин, као што је лепо бити Србин, мада како је кренуло, кад су нам већ све одузели мож'да се деси да се једном пробудим као Србијанац, Сорб, Серб, можда чак као Татарин - ко зна!


Случајан избор књиге

Svako svoju pricu da isprica
“Ево још једне занимљиве збирке прича коју потписује Марко Смуков! После романа Маријана, писац се окреће краћој форми и наизглед лаганијој и необавезујућој тематици која се бави наравима и карактерима обичних и необичних људи. Свако од њих прича своју причу, дакле, уверљивости и живости приповедања доприноси прво лице...”

Из рецензије уредника

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Љубав је лепа али њене последице углавном нису. Пожељно је уживатги у оном што имаш данас не мислећи на сутра;

- У љубави нема милости, лоше се лошијим враћа, а добро заборавља...

- Љубомора је као глауком. Све је деформисано.

- Волети зато што си се обавезао је глупост.

- Љубав је занос, један вид неурачунљивости, а сматра се пожељним да двоје ипак у таквом стању закључују најважнији уговор свог живота, као што је брак!

- Љубав се не може планирати и свесно одржавати. Деси се или се не деси.

- Лепота је пролазно стање које не слути на добро (Жан Ромен), сексуални однос траје "једанаест минута" (Пауло Коељо), а брак треба да траје сатима, данима, годинама. Зато је препоручљиво за брачног друга бирати особу са којом ти никад није досадно, са којом можеш у бесконачност да причаш, да се радујеш, плачеш и да се смејеш, укратко са којом ти је пријатно и да се "само" дружиш.

М.С.