Испричајте неки свој доживљај неколицини људи и замолите их да вам понове то што сте им рекли. Уверићете се да ниједна од тих особа не може суштински тачно да наведе шта је чула. Тако долазимо до поражавајућег закључка да нико никог не слуша, барем не пажљиво у мери која је неопходна да се боље разумемо. А познато је да се разумевање догађа искључиво као резултат појачаног улагања пажње.

То нарочито важи за однос између писаца и књижевних критичара, а следствено томе и између аутора и саме читалачке публике. Неки уредници су ми отворено признали да читању рукописа који им долазе не само да не прилазе са довољно пажње, него их чак и не читају дословно, редом, онако како су написани. Не, читају их на прескоке, што би се рекло с брда с дола! Какав онда закључак о тако "прочитаном" тексту могу да изведу - познато је.

О текстовима моје двадесетри до сада издате књиге (двадесет четврта је у припреми) слушао сам и читао само афирмативне приказе. Али прилично уопштене, без одговарајуће аналитичке оцене. Тако сам сазнао да сам ја писац који ..."као сведок увек пише занимљииву исповест из стварног живота" (Васа Павковић), одосно да моји јунаци који пате ..."настоје да икзбегну замке судбине, људску пакост па и идеолошко-политичке условљености и да се супротставе највећом силом коју поседују: вером у снагу младости, душевну чистоту и правичан, повољан исход" (Милета Аћимовић Ивков). Итд.

Један од уредника каже да је мој, радо читан роман дијалога "Где је Лана" читао два пута, па ипак није открио поенту да кад постанемо родитељи више нисмо сами себи довољни, да су наша деца део нас самих и да сносимо одговорност за њихову судбину, а најинтересантнији је живот романа "Свингери". Неки су дозволили да им неколико еротских сцена покупи сву пажњу, па нису приметили да је то вапај за општом слободом, која треба да је ограничена само истом таквом слободом других, односно неминовним природним лимитима.

Напокон, поводом текста мог романа истине "Сахара" добио сам мишљење веома цењеног литерарног мислиоца да прича јесте занимљива "ви знате куда сте се са њоме запутили" (знам, али знаће и свако други ко се потруди да уложи минимум пажње) али да "мањка" објективност, дистанца. Ја онда обратим пажњу на друга књижевна дела и откријем да то свима, без изузетка, такође мањка. А и да у књижевној теорији влада схватање да писац и кад не пише у првом лицу, излаже уствари себе, свој став. А мој став у овом роману је да набројим истините догађаје и да се види како из њих, под притиском друштвено-политичких, историских и религиозних околности, израстају различити ликови, почев од оних које ништа не успева да сломи до других који се руководе принципом "ако их не можеш победити, ти им се придружи", до иних који услед промењених околности не презају да се и сами мењају, срећом по себе и друштво, на боље.

Све засновано на истинитим догађајима, чак документовано писменим докментима, па коме је стало до истине и користи коју из тога могу да извуку, нека чита по принципу: Casus dementis correctio fit sapientis.


Случајан избор књиге

Pretezno vedroИз рецензије уредника:

“У овој необичној књизи, штампаној двојезично – на српском и енглеском језику, Марко Смуков се по први пут појављује као приређивач.

Њен садржај ће вас насмејати и омогућити вам да неке омиљене шале и вицеве научите на најраспрострањенијем светском језику.

Марко Смуков, дакле, не престаје да изненађује и радује свoју верну читалачку публику.”

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Срамежљивост је природно урођена саком људском бићу као заштита од злонамерних поступака других, али ако је претерана води у изолацију и инфериорност;

- Свој таленат уништаваш ако га не користиш;

- Најлепше је и најлакше ако учиниш оно што она жели, а да ли је то и најпаметније често се може знати те кад је сасвим касно;

- Људи читају књиге, гледају филмове, ТВ серије, радо слушају трачеве о другима, како би избегли суочаваање са незадовољством због сопствене реалности;

- Човек све може да опрости али не и ако му уништаваш његове снове;

- Да би реализовао своје снове мораш претходно да се избориш са страхом од неуспеха...

 

 М.С.