Испричајте неки свој доживљај неколицини људи и замолите их да вам понове то што сте им рекли. Уверићете се да ниједна од тих особа не може суштински тачно да наведе шта је чула. Тако долазимо до поражавајућег закључка да нико никог не слуша, барем не пажљиво у мери која је неопходна да се боље разумемо. А познато је да се разумевање догађа искључиво као резултат појачаног улагања пажње.

То нарочито важи за однос између писаца и књижевних критичара, а следствено томе и између аутора и саме читалачке публике. Неки уредници су ми отворено признали да читању рукописа који им долазе не само да не прилазе са довољно пажње, него их чак и не читају дословно, редом, онако како су написани. Не, читају их на прескоке, што би се рекло с брда с дола! Какав онда закључак о тако "прочитаном" тексту могу да изведу - познато је.

О текстовима моје двадесетри до сада издате књиге (двадесет четврта је у припреми) слушао сам и читао само афирмативне приказе. Али прилично уопштене, без одговарајуће аналитичке оцене. Тако сам сазнао да сам ја писац који ..."као сведок увек пише занимљииву исповест из стварног живота" (Васа Павковић), одосно да моји јунаци који пате ..."настоје да икзбегну замке судбине, људску пакост па и идеолошко-политичке условљености и да се супротставе највећом силом коју поседују: вером у снагу младости, душевну чистоту и правичан, повољан исход" (Милета Аћимовић Ивков). Итд.

Један од уредника каже да је мој, радо читан роман дијалога "Где је Лана" читао два пута, па ипак није открио поенту да кад постанемо родитељи више нисмо сами себи довољни, да су наша деца део нас самих и да сносимо одговорност за њихову судбину, а најинтересантнији је живот романа "Свингери". Неки су дозволили да им неколико еротских сцена покупи сву пажњу, па нису приметили да је то вапај за општом слободом, која треба да је ограничена само истом таквом слободом других, односно неминовним природним лимитима.

Напокон, поводом текста мог романа истине "Сахара" добио сам мишљење веома цењеног литерарног мислиоца да прича јесте занимљива "ви знате куда сте се са њоме запутили" (знам, али знаће и свако други ко се потруди да уложи минимум пажње) али да "мањка" објективност, дистанца. Ја онда обратим пажњу на друга књижевна дела и откријем да то свима, без изузетка, такође мањка. А и да у књижевној теорији влада схватање да писац и кад не пише у првом лицу, излаже уствари себе, свој став. А мој став у овом роману је да набројим истините догађаје и да се види како из њих, под притиском друштвено-политичких, историских и религиозних околности, израстају различити ликови, почев од оних које ништа не успева да сломи до других који се руководе принципом "ако их не можеш победити, ти им се придружи", до иних који услед промењених околности не презају да се и сами мењају, срећом по себе и друштво, на боље.

Све засновано на истинитим догађајима, чак документовано писменим докментима, па коме је стало до истине и користи коју из тога могу да извуку, нека чита по принципу: Casus dementis correctio fit sapientis.


Случајан избор књиге

Svingeri

Овакав наслов може да привуче оне које не би требало да привуче, али и да одбије оне читаоце који би у овој књизи могли наћи баш оно што желе, мада им име романа сугерише нешто друго. Према томе, потврђује се правило да није могуће односно да није лако испуњавати очекивања других. Поготово оних површних читалаца које већ сам наслов може да поколеба, чак обесхрабри, па да и не отворе ову, иначе интересантну, без претеривања говорећи, и  корисну књигу. Јер тај наслов  подсећа на оне модерне црквенодостојнике у неким западним земљама који у својим црквама  богослужења почињу рок музиком, е да би некако привукли и цркву приближили младој генерацији.

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

-  Паметна жена никад неће од мужа тражити дозволу за било шта. Она ће га промишљеним потезима навести да и он пожели исто што и она;

-  Отпор жене је боље схватити као одраз њеног искуства;

-  Кад открије да су јој све хаљине постале тесне, пре него што предузме нешто како би своју телесну тежину вратила на ранији ниво, жена ће најпре кренути у акцију да открије да ли су њене познанице гојазније од ње;

-  Једна славна лепотица тврди да колико она познаје мушкарце, било је потребно да му покаже како је привлачна отпозади да би он тек затим обратио пажњу и на лепоту њеног лица

-  Чувај се жене која те превише воли. Што те више воли све више је уверена да јој не узвраћаш довољно;

-  Она никад свесно не лаже, напротив уверена је да истину збори и искрено се чуди што јој нњ верујемо;

-  Тврди се да је високе потпетице измислила жена коју су љубили у чело;

-  Паметна жена са поштењем, као ни са парфемом, неће претеривати