Да ће током неколико хиљада година  савремена књижевна дела нестати, и њихови аутори бити заборављени, а остати да живе само изнете идеје, имао сам прилике да се и сам у то уверим. Само нису ми биле потребне године за то. Прошло је тек нешто више од пола века од како сам прочитао тај чудни роман, а већ сам заборавио његов нази, па и име аутора. Али се сећам да се читава фабула своди на причу о неком човеку, сјајном, на далеко чувеном говорнику, који је умао тако лепо и убедљиво да говори окупљеној маси слушалаца, да су људи, кад се прочује да ће говорити, долазили у невероватно великом броју да га слушају. А он је говорио и говорио. Све лепше и лепше.  И тако од прве до последње странице. Нестрпљиво сам очекивао да нам писац напокон открије садржину говора тог изузетног говорника, али то се није догодило. Само хвалоспеви о успешном говорнику, а ни речи о томе шта је говорио. Романописац је препустио машти читаоца  да сам, у складу са сосптвеним очекивањем, то измашта!. 


Случајан избор књиге

Loz"Необичним сплетом догађаја, који само живот може да ‘намести’ један лоз повезаће судбине и драме неколико породица – раздвајајући оне који се не воле и повезујући друге који су љубав заслужили..."

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Да би мењали свет који нас окружује понекад је довољно да променимо мисли;

- Основни услов успеха је јасан циљ, максимална концетрација и усмеравање свих снага на једну поенту, без расипања пажње на лево и десно; 

- Проћердао си дан ако данас ниси пеметнији него јуче;

- Конструктивна критика не постоји, зато никад не критикуј, не пресуђуј и не жали се;

- Ако критикујеш показујеш да си заузео став, што одмах изазива контрастав и умањује могућност договора;

- Живот је оно што нам се дешава док очекујемо да нам се деси нешто друго;

- Не дозволи да ти снови остану неостварени само због страха од неуспеха.

М.С.