Да ће током неколико хиљада година  савремена књижевна дела нестати, и њихови аутори бити заборављени, а остати да живе само изнете идеје, имао сам прилике да се и сам у то уверим. Само нису ми биле потребне године за то. Прошло је тек нешто више од пола века од како сам прочитао тај чудни роман, а већ сам заборавио његов нази, па и име аутора. Али се сећам да се читава фабула своди на причу о неком човеку, сјајном, на далеко чувеном говорнику, који је умао тако лепо и убедљиво да говори окупљеној маси слушалаца, да су људи, кад се прочује да ће говорити, долазили у невероватно великом броју да га слушају. А он је говорио и говорио. Све лепше и лепше.  И тако од прве до последње странице. Нестрпљиво сам очекивао да нам писац напокон открије садржину говора тог изузетног говорника, али то се није догодило. Само хвалоспеви о успешном говорнику, а ни речи о томе шта је говорио. Романописац је препустио машти читаоца  да сам, у складу са сосптвеним очекивањем, то измашта!. 


Случајан избор књиге

Bracno - vanbranim lavirintomИз рецензије уредника:

“Без лажног стида и колебања писац уверљиво описује љубавничке авантуре чија нас занимљивост наводи да се најежимо и насмејемо...”

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Капиталкизам је одувек био и увек ће бити опасан по светски мир јер њему је стално тесно у сопственој кожи, а за отимање туђих ресурса проналази све лукавије, вешто замаскиране изговоре;

- Освајачи 21. века промовишу досад невиђену врсту витештва и јунаштва да бомбама и ракетама са по себе  безбедног растојања убијају стотине хиљада њима неподобних цивила, тобож у циљу заштите тих истих цивила, а затим се хвалишу како су бомбардовањем освојили, например Косово, без губитка иједног свог војника!

- Идеална жена не заборавља ни омиљена јела свог мужа ни број телефона радње из које се могу наручити;

- Неке се удају да би размишљање о венчаници замениле размишљањем о новчаници;

- Мушкарац је обдарен у све да проникне, осим  у психу жене до које му је стало, где је потпуно хендикепиран;

- Обликовати свој лик у женској души је неостварен сан многих мушкараца;

- Младић поседује физичку снагу и врелу кр, а старац суптилност маште, богатство искуства и спретност виртоуза;

- Гестикулација је илустрација која драматизује и појачава значај реченог или маска, која треба нешто да прикрије или замаскира, односно да скрене ток м исли на нешто друго, различито од оног о чему је реч.

М.С.