TabuКао рецензија уредника:

“Ми волимо кога хоћемо, не мрзимо никога. Ми радимо оно што желимо, не гледамо шта раде други. Ми живио живот, не призивамо смрт. Ми не крадемо, оно што немамо то нам и не треба. Ми можемо све, не морамо ништа. Ми живимо данас, не занима нас шта је било и шта ће бити. Ми немамо све што волимо, па волимо оно што имамо. Ми уживамо, не бринемо бриге. Ми господаримо собом, не потчињавамо друге. Ми обуздавамо жеље, па немамо проблеме. Ми живимо своје животе, не мешамо се у туђе. Ми смо срећни, јер смо тако хтели. Ми смо Еросова копилад, неукротива. Ми не лажемо, мачку називамо мачком...”

Др. Симо Турудија, “Глас јавности” 30.август 2004.:

“Овако нам себе представљају јунаци Марка Смукова на самом почетку његовог романа “Табу” у издању Народне књиге 2004. и тим својим начелима настоје да остану доследни до краја, до последње, 206. странице, држећи се начела: према добром добар, а ни са ким зао...

Да ли су у томе успели!

Да ли је апсолутна, ничим не помућена слобода, ограничена само слободом других могућа, овде и данас, занимљиво је питање које аутор поставља. Такође он се пита да ли је бити срећан ствар сопствене воље и одлуке! Зашто смо обавезни и како можемо да будемо срећни због оних који нас воле! Како је могуће усрећити себе усрећујући другу, блиску особу! Зашто смо по стагнацији наталитета скоро светски рекордери одмах иза Јапана који је први! Да ли је испразни, вербални патриотизам прошлост! Да ли је тренутак за нешто као што је сексуални патриотизам данас!

Импресије читалаца са интернета:

Соња Ћирић:

“Овај изванредни роман Марка Смукова неки критичари оцењују као порнографски, па бих се с тим у вези позвала на речи Емила Сиорана, како га цитира Владимир Лазаревић: ‘Мрзим мудрост оних људи које истина не боли, који не болују од меса и крви. Треба прогласити ништавним све истине ушкопљених људи, људи који размишљају без сперме у мозгу, без тешкоће и очајања. Поштујем само виталне истине, органске и сперматске, јер знам да не постоји истина, већ само живе истине, плодови нашег неспокојства’. То је уједно моја импресија о овом роману који, сваки из свог угла посматрања, причају у ствари сами ликови фабуле, што делу даје животност, истинитост и уверљивост."

Жарко Спасић:

“Ово је књига која излази изван оквира онога што сам до сада прочитао. ‘Ми можемо све, не морамо ништа...’Тако нам се на самом почетку представљају јунаци овог необичног романа Марка Смукова. Можемо ли усрећити себе усрећујући другу блиску нам особу? Да ли је могућа апсолутна слобода ограничена само истом таквом слободом других? Читао сам је више пута и читаћу је и даље, сваки пут кад размишљам о томе како да најбоље проживим свој живот, један једини који ћу икад моћи да имам.”

Према податку са интернета:

Роман “Табу” је једна од десет најпродаванијих књига октобра 2004.године када је изашла из штампе.

 

Реч аутора

Кад сам завршио прву верзију романа "Табу" под тадашњим, радним насловом "Еросова неукротива копилад" и рукопис дао веома познатом песнику, писцу, критичару и уреднику одговорио је да он тај роман "на ивици порнографије", без неких мањих корекција,  не би могао потписати ни као аутор ни као уредник издања. Схватио сам. Као што се може радити, а не урадити, да се исто тако може читати, а не прочитати, мислити, а не промислити, осећати, а не осетити, гледати, а не видети, па сам следствено томе променио само назив дела. Да не бих привлачио ону врсту читалаца који очекују нешто друго, различито од онога суштинског, што овај роман може да им пружи. Нисам погрешио. Према подацима са Интернета роман "Табу" је, и у одсуству адекватне промоције, у књижари "Филолог" био једна од десет најпродаванијих књига октобра месеца 2004. године кад је изашао из штампе.


Опширније...

 

Подаци о књизи
Наслов Табу
Издавач Народна књига - Алфа
Година 2004.
Број страна 207
Формат 21 cm
Писмо латиница
ISBN 86-331-1442-9
Куповина

Случајан избор књиге

PosrtanjeИз рецензије уредника:

“Радња је бескрајној занимљива и динамична, ликови сурово реални, не можемо а да се не запитамо да ли се све то стварно догодило...”

Импресије читалаца са интернета:

Ана Марић, студенткиња права:

“Овај роман Марка Смукова препоручујем, пре свега, студентима права, адвокатским приправницима и уопше читаоцима који имају неког посла у правосуђу или их само интересује шта се тамо догађа, какви су међусобни односи посленика права... Може бити од користи. Да се научи и нешто чега нема у уџбеницима Правног факултета. Штиво питко и трезвено срочено.

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

-  Паметна жена никад неће од мужа тражити дозволу за било шта. Она ће га промишљеним потезима навести да и он пожели исто што и она;

-  Отпор жене је боље схватити као одраз њеног искуства;

-  Кад открије да су јој све хаљине постале тесне, пре него што предузме нешто како би своју телесну тежину вратила на ранији ниво, жена ће најпре кренути у акцију да открије да ли су њене познанице гојазније од ње;

-  Једна славна лепотица тврди да колико она познаје мушкарце, било је потребно да му покаже како је привлачна отпозади да би он тек затим обратио пажњу и на лепоту њеног лица

-  Чувај се жене која те превише воли. Што те више воли све више је уверена да јој не узвраћаш довољно;

-  Она никад свесно не лаже, напротив уверена је да истину збори и искрено се чуди што јој нњ верујемо;

-  Тврди се да је високе потпетице измислила жена коју су љубили у чело;

-  Паметна жена са поштењем, као ни са парфемом, неће претеривати