Gde je Lana Као и Арсеније Божовић (мајстор кик-бокса) о литерарном стваралаштву писца Смукова признајем да имам најбоље могуће мишљење. Али ипак ћу настојати да не будем превише субјективна. Јер за разлику од других читалаца пратила сам изблиза његов рад, па ми је тако познато да неке романе пише годинама. Тако роман "На раскрсници без путоказа" већ шест година никако не успева да приведе крају, а и припрема трећег издања "Лоза", по којем треба да почне снимање ТВ серије, јер већ је са продуцентима закључио уговор по којем им уступа ауторско право, одузела му је половину текуће године. Зато изненађује да је, у међувремену, најновији роман дијалога «Где је Лана» успео да напише за мање од три недеље!

 Да ли је то препорука читаоцима да потраже и прочитају то дело или обрнуто – не знам. Можда овим податком том изврсном делу чиним такозвану медвеђу услугу. Јер мада је у питању штиво од свега 130 страница биће и таквих који ће посумњати да је за тако кратко време уопште могуће написати неки роман, пажње вредан. Као да је и сам изненађен, писац Смуков ту недоумицу, уз осмех, објашњава овако:

«Па, имао сам идеју, која не трпи одлагање, одвлачење... Тражила је да одмах изађе на светлост дана, тако да сам једноставно био принуђен да јој то експресно омогућим. Исти случај је био и са идејом за збирку кратких прича "Свакo своју причу да исприча", коју су касније Американци одабрали и уврстили у фонд библиотеке Универзитетског центра у Берклију. Уопште, најуспелија дела су ми била она која сам писао оном брзином којом су ми текле мисли у складу са теоријом Светислава Предића из његове веома корисне књиге 'Вештина писања'»

Нисам имала прилике да упознам господина Божовића, па ни да чујем чиме се он тачно руководио када је поред Паула Коеља и још двојице других, Марка Смукова уврстио у ту малу групу омиљених (он наводи – најбољих) писаца, мада не изненађује што Смукова ставља у исту раван са популарним Коељом. Јер као и славни Бразилац и наш писац пише разговетно, а поетично, филозофски, а ненаметљиво, искрено, реалистично и читко. Изнад свега занимљиво. Јер како један Смукову одан читалац, пошто је заронио у роман «Где је Лана», рече: «Кад прочитам један одељак то ме вуче ка другом, следећем и тако до краја, све док књигу не исчитам до завршетка, без обзира који је део дана или ноћи...»

Читаоце углавном одбијају текстови слични публистици, есејима, који садрже коментаре и суве, филозофске мисли аутора. У роману «Где је Лана» ништа од тога нема. Радња се од почетка до краја одвија искључиво кроз дијалоге ликова. Смуков је луцидно закључио да су дијалози оно што воле читаоци. Без поповања и придиковања аутора. У роману «Где је Лана» нема аутора. Осим на потпису он се не примећује. Нестао је као и његова млађана јунакиња, за којом се трага. Аутор ту као да није ни најмање важан. Читалац читајући ову књигу се и не сети да запита шта је са аутором.

Па коме је намењена ова књига? Осим петнаестогодишњим адолесценткињама добро би дошла родитељима малолетне деце, бабама и дедовима, али чак и стричевима и стринама. Дакле, свима онима који су на неки начин позвани да се старају о недораслој омладини. Али и сами о себи. Они немају право да угрожавају своје здравље, па ни своју слободу. Немају право ни да умру. Дакле, дужни су да живе и да се посвете онима због којих и постоје. Али не тако што би нека мајка дошла на чудну идеју да би могла усрећити своју малолетну ћерку у кревету са својим љубавником исто онако како је и она сама срећна са тим мушкарцем. С тим у вези није на одмет подсетити се да је Бог створио мајку зато што он сам не може увек и свуда да се нађе. Остаје само да размислимо да ли нам је свима улио и неопходну дозу памети?

У сваком случају, мислим да је ова књига корисна за све узрасте.

Маја Млађеновић

 

Реч аутора

Једна читатељка, одушевљена романом "Где је Лана", који рече да је са уживањем прочитала у једном даху, зажелела је да о томе нешто и напише, па је своју рецензију послала уреднику једног књижевног гласника, који јој је одоговорио питањем: Зашто мислите да би то вредело објавити? Рече да му није ништа одговорила. Јер и за што би? Ако он сам није нашао одговор, а каже да је књигу прочитао до краја (подвиг, а није сам нашао одговор на своје питање!), па онда чему даљи разговор или преписка.

Поенту те причице сам доживео као позитивну и негативну критику, истовремено. У свега неколико речи. Тако сам се присетио кратко али ефектно срочене књиге Џона Фухрмана "ОДБИЈТЕ МЕ - ТО ВОЛИМ". Нарочито реченице:"Никакво одбијање ме не сме зауставити".И даље:"Ако бежите од одбијања скрећете са свог одабраног пута; ваш пут наиме обухвата и одбијања. Код избегавања одбијања најсмешније је то, да вас таква странпутица неће само одвести са вашег пута него ћете на њој вероватно доживети и одбијања..."


Опширније...

 

Подаци о књизи
Наслов Где је Лана
Издавач Прометеј, Београд
Година 2009.
Број страна 127
Формат 21 cm
Писмо латиница
ISBN 978-86-82363-90-3
Куповина

Случајан избор књиге

srpsko americki humor “Српско – амерички хумор неће вас само насмејати, него и омогућити да без досадног претраживања по речнику, захваљујући упоредном, двојезичном  тексту обогатите свој фонд енглеских израза, односно странцу српских...”

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Неуспех је понекад уско брвно за прелаз преко набујале реке ка успеху;

- Без обзира шта предузимаш увек ће се наћи неко ко ће ти рећи да грешиш. За успех је најважније имати самопоуздања, а некима као да је једина брига како тога да те лише;

- Треба имати на уму да су људи углавном презаузети размишљањем о себи, тако да су закључци које изводе о теби, површни, те следствено томе и њихова мишљења непоуздана, па им не треба придавати одлучујући значај;

- Познато је да прилика ствара лопова, а кад је у питању прељуба значи да се у правом тренутку, на одговарајућем  месту нашла погрешна особа;

- Стално слушамо да је политика курва, а сви смо до гуше у њој, па да ли то онда значи смо сви ми курвари?

- Ако себе хипнотишемо нетачним уверењима не треба да се чудимо што имамо проблеме;

- Не морамо се волети, али ни мрзети, зар не?

- Мржња не убија оне које мрзе него оне који мрзе;

- Неподношљиво је мрска љубав која се нуди ако на њу не можемо да узвратимо;

Мали подстрек сујети младе особе може да буде од користи за развој њеног самоуздања, без којег нема успеха у животу али је штетно ако тако надувани его постане сам себи сврха...

М.С.