AUTOR: Marko Smukov

IZDAVAČ: Prometej Beograd

BROJ STRANA: 216

POVEZ: Mek

CENA: 540

OVO JE ROMAN: zasnovan na istinitim događanjima, lakmus papir naših karaktera i kartaktera onih koji su kroz istoriju nastojali da, po nekim njiihoviim obrascima preoblikuju našu sudbinu i nas same. "Nemac, znači karakter" pisao je svojevremeno Fihte, kada je trebalo mobilisati nemački narod za odbranu od Napoleonovih nasrtaja. Nama, koji kao narod nikad kroz istoriju nismo osvajali tuđe teritorije, palili tuđa sela niti ubijali žene i decu drugih, osim pojedinaca, izroda, kojima smo sami sudili, kao da nedostaje neki Fihte koji bi napisao:"Srbin, znači plemenitost!" Pozivajući se na istinite događaje, kad je u požaru nestala sva letina jedinog Nemca među Srbima, a ovi mu nesebično pomogli da sa svojom porodicom preživi, Smukov vam, bez nacionalističke konotacije, nudi činjenice, pa presudite: imamo li možda vrlina koje primećuju drugi, dobronamernici, koji nas posećuju i bolje upoznaju, a mi sami prećutkujemo kao da se stidimo svog najvažnijeg brenda - plemenitosti?!?

OVA KNJIGA KAO ONO SNEG: koji ne pada da pokrije breg, koristi ratna zbivanja da bi svaka zverka pokazala svoj trag. Jedni su slabi, drugi jaki, neki kukavice, a neki junaci, pokvareni ili pošteni, smutljivci, prevrtljivci odnosno dosledni... Na mračnom ratnom nebu imamo i dve sjajne zvezdice, dvoje mlađanih, naizgled običnih zaljubljenika, kojii na sopsteno iznenađenje otkrivaju "Šta sve možeš kad iskreno voliš", te kako silom prilika nalaze svoje zapretane moći i postaju nevoljni, prinudni heroji.

OSNOVNI KVALITET OVE KNJIGE: je istina! Mada se pisac, misleći pre svega na svog čitaoca, kako njemu da ugodi, držao one Hičkokove da je drama stvarni život iz kojega su isključeni samo oni dosadni elementi, ovaj roman je svevremenski važeća metafora. Putokaz za one namernike koji se nađu na sveprisutnim, neizbežnim, životnim  raskrsnicama bez putokaza.

ČITATI? Kad otkrijemo da su sve teškoće preuveličane, a uživanja koja nam se nude - precenjena, pa sebi postavimo pitanje kako se život može korisnije uporebiti. I da li je iskrena, istinska ljubav ipak možda moguća?

Violeta Jović


Случајан избор књиге

Vertigo“Луцидна и занимљива проза, у чијем средишту је једна несвакидашња љубавна прича, показује да је њен аутор – адвокат Марко Смуков, пре свега верни сликар најтананијих стања људске душе..."

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Заједничка патња везује људе једне уз друге више него заједничка срећа;

- Будале су уверене да су срећније од других, тако мисле и тако се осећају, а то је најважније;

- У љубави као и у рату све је дозвољено? Погрешно! Бежање у рату је пораз, а у љубави победа;

- Ако мушкарац страсно љуби жену на јавном месту значи да му није супруга:

- У љубави  никад довољно поверења, а без поверења нема љубави;

- У љубави један се прави да воли, а други да му то верује, јер само тако могу да се осеећају срећним;

 - Ако последице љубави збрајамо и анализирамо долазимо до мржње. Оканимо се ћорава после, искључимо резон;

- Они који воле резонски само себе варају да знају шта је љубав;

- Љубав  је могућа у романима, у филмовима али и у - машти!

М.С.