Pričica LIDO nagrađena svojevremeno, vredi li pomena, sa šest hiljada dinara:
Ko ima para kupa se u moru, a ko nema dobro mu je (možda čak i bolje) na zemunskoj plaži Lido. Topao i čist pesak, a Dunav na tome mestu napokon čist bez motornog ulja koje su ranijih godina rasipnički za sobom ostavljali vlasnici brojnih čamaca.
A Dunav kao da se ulenjio ili umorio pošto je protekao celom Evropom, pa tu na tome čarobnom mestu zastao, kolebajući se da li da nastavi svoj dosadni put do Crnog mora ili da se pretvori u ogromno jezero i stane da tu miluje obnažena tela beogradskih lepotica. Takvih kakve nije imao prilike da grli kroz celu severnu i srednju Evropu.
Jer ako ova balkanska zemlja ima čim da se podiči onda je to sigurno i ovaj buket prelepih beogradskih devojaka.
Ali kao što je poznato u svakom buketu ruža nađe se neka koja se izdvaja svojom svežinom i lepotom.
Pošto je završio sa ispitima a nije mu se išlo kući u zabačenu i dosadnu selendru na jugu Srbije, student filozofije Igor, je svojem ocu poslao telegram sledeće sadržine: Dragi ćale položio nisam pao šalji pare. Njegov otac budući da nije studirao filozofiju i da nije bio upućen u pravopis i značaj interpukcije, a naročito važnosti zareza u tekstu, tu poruku je protumačio tako kako svi i tumačimo kada smo u neizvesnosti: onako kako nam je lepše i prijatnije pa je sinu ipak poslao pare.


Tako je Igor imao mogućnosti da leto provede u Studentskom gradu u Novom Beogradu i da se hladi i rekreira na prelepoj zemunskoj plaži Lido. Ali ne samo da se rashlađuje i rekreira, nego i da pari oči na opisanom buketu lepih, tek procvetalih ruža. I kao što rekoh na jednoj od njih koja se izdvajala svojom lepotom i svežinom. Šta je to što je toga momka koji je dotad prilično nezainteresovano blenuo u mnoštvo razgolićenih i od sunca već dobro pocrnelih tela kupača i kupačica, ležeći nepomično na peščanom sprudu, uspelo tako da impresionira i zainteresuje da je odjednom poskočio? Do đavola sa puritanizmom: bila je to jedna prekrasna ženska zadnjica. Najlepša ženska guza na svetu!
Igor je skočio na noge lagane i kao magnetom privučen pođe ka tome prizoru koga nema ni na platnima najvećih slikarskih genija svih vremena. Devojka je bila zagazila u vodu toliko da joj je površinski nivo tek dodirivao od sunca već unekoliko potamnele polulopte, koje su razdvajale uske tanga gaćice crne boje.
Ona, kao da je znala da je Igor sa naročitom pažnjom posmatra, odugovlačila je sa uranjanjem u vodu. Njena duga crna kosa raspuštena u slobodnom padu dopirala je samo do kraja njenih leđa, odakle počinje ta đavolski zavodljiva stražnjica. Kao da je i dužina kose tako planirana da samo dotakne, potcrta i istakne, a da pri tome ni delimično ne prekrije prelepi izdanak majke prirode.
Kao paralizovan Igor je zastao opčinjen neverovatnim prizorom da je Dunav prošavši sve druge evropske plaže i pored tela drugih brojnih kupačica baš tu na zemunskom lidu zastao da se umiljava oko nogu mlade beogradske lepotice. Lepo se vidi kako miluje njene vitke noge i besramno žubori kroz njeno čarobno međunožje, praveći neke mini virove i kružne talase.
Zaneta nekim svojim mislima devojka se napokon baci u vodu i nastavi da se praćaka kao naivna ribica spremna da zagrize mamac veštog pecaroša. Pošto je bio momak od akcije, Igor se takođe baci u vodu i bez problema uspostavi kontakt s devojkom koja je i spreda bila isto tako zavodljiva i privlačna kao i otpozadi.
,,Uskraćena si što ne možeš sebe da vidiš i sa druge, zadnje strane...”, reče joj Igor.
Devojka nije bila od onih koje bi se zbunile ili pocrvenele, pa veoma raspoloženo odgovori svojem udvaraču:
,,Znam, čula sam komplimente i komentare, a i kod kuće imam veliko ogledalo.”
Igor je koristio sve svoje štosove koji su se u njegovoj dugoj zavodničkoj karijeri potvrdili kao uspešni ali uzalud: ovakvu lepoticu nije uspeovao „da zbari”... Ali kako nije bio momak koji lako odustaje iskristio je činjenicu što mu se devojka poverila da u nekoj agenciji za ispitivanje javnog mnenja radi na kompjuteru, pa je zamolio da dođe u njegovu samačku sobu u Studentskom gradu, da bi mu pokazala neke finese rada na toj čudnoj mašini.
Kada je devojka, posle dužeg ubeđivanja koje se nastavilo na plaži Lido iz dana u dan, napokon prihvatila njegov poziv i došla u njegovu sobu, nije se začudila što od nekog kompjutera tu nije bilo ni traga. Pomisao na tu pojedinost samo ju je zvonko nasmejala. On joj je prvo ponudio jedan čokoladni liker ,,radi opuštanja” i u jednom trenutku, kada mu je devojka, stojeći zagledana u neku sliku na zidu, bila okrenuta leđima, svoje ruke joj je otpozadi zavukao ispod njenih nadlaktica i tako dohvatio za njene istaknute, čvrste grudi. Ona se odlučno I veoma energično otrgla i okrenuvši se prema njemu tako ga je besno pogledala da mu se krv sledila u žilama. Na mah je bio ne samo totalno obeshrabren nego I paralizovan, kao nikada ranije.
Pošto je tako na nesumnjiv način shvatio da manuelno ne ide, ponudio joj je dvesta pa petsto maraka (koje u stvari nije imao što ona to nije mogla da zna) ali uzalud. Lepotica je prsnula u smeh pokazivajući nisku svojih, prelepih, belih zuba:
,,Znam, trebalo bi da se uvredim što misliš da sam od onih koje se prodaju za pare, ali ne vredi da glumim. Morala sam da se smejem. Odlično si me zabavio. Hvala ti…”
Više mu nikad nije htela doći u stan, mada su se i dalje viđali i družili na plaži Lido, da bi na kraju i to prestalo. Jer ne kaže se uzalud da je ljubav kao vatra – bez hrane se gasi.
Pratio tu romansu Igorov drugar Mladen, pa ga pita da li je već „kresnuo“ Draganu. Da ne bi stavio na kocku svoj renome zavodnika bez premca Igor je svojem drugu diplomatski dvosmisleno odgovorio da džentlmen „ljubi ali ne priča” Mladen je to razumeo onako kako je želeo da razume, pa pita Igora da li bi i on uspeo za sto maraka ili da primeni ,,mačo sistem” tj. snagu. Igor, sećajući se svoje pet puta veće devizne ponude koja je ostala bez rezultata, reče svojem drugu da bi mogao pokušati ovo drugo, što znači na mišiće. U stvari sebe je prekorevao što u presudnom trenutku nije bio uporniji i energičniji, pa je sada preko Mladena hteo da proveri da li bi malo prisile možda urodilo plodom.
Mladen je tada prionuo da osvoji lepoticu, pa se danima na plaži Lido vrzmao oko nje. Napokon, posle nekih mesec dana on se na plaži pojavio sa povećom modricom preko desnog oka. Pošto je pri susretu odbio da se pozdravi sa Igorom, prošavši pored druga kao pored turskog groblja, Igor mu doviknu:
,,Ljutiš se bez razloga. Otkud sam mogao znati da je levoruka…”
Sledećih dana Dragana se na plaži redovno pojavljivala sa nešto starijim mladićem, gorostasom debelih mesnatih usana i orangutanske, grube face, pa je Igor izbegavao da se nađe u njihovoj blizini. Ali jednom prilikom dok se on vraćao od restorana, Dragana i grmalj, onako svejednkao zagrljeni dolazili su mu u susret, pa Dragana zastade i reče:
,,Igore, da te upoznam, ovo je moj muž.”
,,Ratko”, zagrme bas i stisne Igoru ruku tako snažno da se ovaj uplašio da li će ta šaka i dalje moći da mu služi.
,,Mili, to je onaj mladić što mi je ponudio petsto maraka za jedno tucanje. Samo da znaš koliko će da te košta ako se od mene razvedeš pa ti ispostavim račun za svako kresanje po petsto marona...”, reče Dragana mužu, smejući se.
,,Ih, bre momčino, šta mi to radiš”, reče sa dobroćudnim prekorom grmalj pljesnuvši tako prijateljski Igora po ramenu da ovome od toga klecnuše kolena.
Taj pljesak je Igora podseio da u Beogradu ima i drugih sjajnih plaža, kao što je, recimo, ona na Adi.


Случајан избор књиге

TabuКао рецензија уредника:

“Ми волимо кога хоћемо, не мрзимо никога. Ми радимо оно што желимо, не гледамо шта раде други. Ми живио живот, не призивамо смрт. Ми не крадемо, оно што немамо то нам и не треба. Ми можемо све, не морамо ништа. Ми живимо данас, не занима нас шта је било и шта ће бити. Ми немамо све што волимо, па волимо оно што имамо. Ми уживамо, не бринемо бриге. Ми господаримо собом, не потчињавамо друге. Ми обуздавамо жеље, па немамо проблеме. Ми живимо своје животе, не мешамо се у туђе. Ми смо срећни, јер смо тако хтели. Ми смо Еросова копилад, неукротива. Ми не лажемо, мачку називамо мачком...”

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Ако желиш да сазнаш шта она о теби стварно мисли, спомени јој неки њен недостатак;

- Ако желиш да нека твоја тајна доспе у јавност, реци жени да је то само за њене уши;

- Неке жене немају среће зато што за њом  јуре у штиклама;

- Паметна девојка која зна шта хоће, понаша се као да то не зна;

- Најпаметнија је девојка која то вешто скрива;

- Ако за њим јуриш у штиклама то може бити разлог што не успеваш да га стигнеш.