Iz zbirke EROTIKON u pripremi:

RIJALITI NA SEOSKI NAČIN

Dok je mladi zidar, trbuhom za kruhom, gradio vikendice po primorju njegovu simpatičnu ženicu "obrađivao" je seoski đilkoš. Kada se muž vratio sa pečalbe mlada žena je ljubavniku stavila do znanja da "nema više". Kao da ničeg nije ni bilo!

E, uobraženi zavodnik se sa time nije mogao pomiriti. Na seoskoj igranci on pozove nekog klinca, pruži mu stodinarku i reče:

"Idi reci tamo onom šonji od čoveka da sam mu jebo ženu." Dete ko dete ode i vrati se da podnese izveštaj:

Dečak kaže: "Rekao je nosite se u materinu i ti i on".

"Neće moći tako, neće moći …." mrmlja švaler pa povede kolo a sve vodi na onog mladog muža, pa pošto ovaj ne reaguje on mu napokon nagazi stopalo i još ga gurne tako da je napadnuti pao na leđa. Tada i ovome prekipe, izvadi nož i zari ga u stomak nasrtljivcu. Proli se krv, panika, vrisak…

Tako se naš zidar našao na optuženičkoj klupi zbog krivičnog dela nanošenja telesne povrede. Ali da bi sebi pribavio neke olakšavajuće okolnosti on nagovori, ustvari natera svoju ženu da protiv ljubavnika podnese privatnu krivičnu tužbu zbog klevete. Ja se pojavljujem kao njen punomoćnik a u sudnici pored mene sedi njen muž, stvarni incijator postupka .

Glavni svedok odbrane seoski trgovac, prevejan tip, pečen na svim vatrama života: "Jeste video sam, imali su seksualni odnos", svedoči trgovac.

"Pitaj ga šta je tačno video" - šapće mi prevareni muž. Da bih zadovoljio klijenta i opravdao ukazano mi poverenje a i računajući da se, kao što je poznato, preljuba teško može dokazati, jer se to nikad ne radi javno, ja postavljam pitanje svedoku:

"Možete li to malo konkretnije: šta ste tačno videli?" Svedok me gleda slavodobitno kao da je samo to i čekao pa mi se obrati superiornim tonom:

"E moj advokate - kad me već pitaš baš ću i da ti odgovorim. Jel', mogu od početka" - obrati se on sudiji.

"Pa nećeš valjda od kraja" - obrecnu se sudija.

"Znate kako je u selu, ništa se ne događa, da umreš od dosade. Tog nedeljnog popodne va nije bilo ni prenosa neke utakmice, ništa da se čovek malo razonodi. A onda ovaj ovde Đole (pokazuje rukom na optuženog zavodnika), predloži nam da, ko hoće, dođe na Marićevu livadu i da se sakrijemo u žbunje a da će on dovesti ženu ovog ovde (pokazuje na prevarenog muža) pa da gledamo porno film uživo. I tako ona i on dođoše u zakazano vreme, on kavaljerski prostra jaknu po travi, ona skida gaćice, klekne na tu prostirku ,on znajući da ga posmatramo,što ona nije ni slutila,njenom licu primakne svoj šlic,ona sama izvadi ono što je tamo našla i htede odmah da ga obzine.On se izmače,bahato okrenut prema publici,sakrivenoj u obližnje žbunje,da bi nam pokazao i razmetao se time što ima,pa je onda partnerku uhvatio za kosu i grubo joj sjurio u usta to što je nestrpljivo čekala.Zatim joj ga je nabijao uvijajući telom napred-nazad.Onda joj je razmakao noge,digao ih sebi na ramena,pa se tu uglavio,ritmički je rasturajući,kao da se nekom sveti..." I tako svedok veze u detalje,sve dok mu sudija nije doviknuo-dosta!

Tako se seoski zavodnik izvukao što se tiče krivičnog dela klevete ali je osuđen za delo pronošenja onoga što može da šteti nečijoj časti i ugledu, jer se ni prljava istina ne sme iznositi i pronositi, a ja sam kao mlad аdvokat na početku karijere naučio dve važne mudrosti; nešto čega na žalost nema u udžbenicima prava i to: nikad se ne povodi za sugestijama i uputstvima klijenta jer on kad bi znao da obavlja sam taj posao ne bi ni angažovao advokata, i drugo - nikad ne postavljaj pitanje svedoku ako ne znaš i nisi siguran kakav će odgovor da usledi. Jer advokat ne postavlja pitanje da bi nešto saznao nego da bi nešto dokazao.


Случајан избор књиге

Starac i sunceДа ли је могуће тако несебично волети неку особу да бисмо се одрекли њене физичке присутности, како би она своју срећу могла остварити негде другде, са неким другим? Писац Марко Смуков својим новим романом "Старац и сунцe" (Прометеј Београд 2008.) нам доказује да је то не само могуће него да се догађа. Јер фабула је заснована на стварним догађајима из адвокатске праксе и сопственог искуства аутора

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Заједничка патња везује људе једне уз друге више него заједничка срећа;

- Будале су уверене да су срећније од других, тако мисле и тако се осећају, а то је најважније;

- У љубави као и у рату све је дозвољено? Погрешно! Бежање у рату је пораз, а у љубави победа;

- Ако мушкарац страсно љуби жену на јавном месту значи да му није супруга:

- У љубави  никад довољно поверења, а без поверења нема љубави;

- У љубави један се прави да воли, а други да му то верује, јер само тако могу да се осеећају срећним;

 - Ако последице љубави збрајамо и анализирамо долазимо до мржње. Оканимо се ћорава после, искључимо резон;

- Они који воле резонски само себе варају да знају шта је љубав;

- Љубав  је могућа у романима, у филмовима али и у - машти!

М.С.