Iz zbirke EROTIKON u pripremi:

RIJALITI NA SEOSKI NAČIN

Dok je mladi zidar, trbuhom za kruhom, gradio vikendice po primorju njegovu simpatičnu ženicu "obrađivao" je seoski đilkoš. Kada se muž vratio sa pečalbe mlada žena je ljubavniku stavila do znanja da "nema više". Kao da ničeg nije ni bilo!

E, uobraženi zavodnik se sa time nije mogao pomiriti. Na seoskoj igranci on pozove nekog klinca, pruži mu stodinarku i reče:

"Idi reci tamo onom šonji od čoveka da sam mu jebo ženu." Dete ko dete ode i vrati se da podnese izveštaj:

Dečak kaže: "Rekao je nosite se u materinu i ti i on".

"Neće moći tako, neće moći …." mrmlja švaler pa povede kolo a sve vodi na onog mladog muža, pa pošto ovaj ne reaguje on mu napokon nagazi stopalo i još ga gurne tako da je napadnuti pao na leđa. Tada i ovome prekipe, izvadi nož i zari ga u stomak nasrtljivcu. Proli se krv, panika, vrisak…

Tako se naš zidar našao na optuženičkoj klupi zbog krivičnog dela nanošenja telesne povrede. Ali da bi sebi pribavio neke olakšavajuće okolnosti on nagovori, ustvari natera svoju ženu da protiv ljubavnika podnese privatnu krivičnu tužbu zbog klevete. Ja se pojavljujem kao njen punomoćnik a u sudnici pored mene sedi njen muž, stvarni incijator postupka .

Glavni svedok odbrane seoski trgovac, prevejan tip, pečen na svim vatrama života: "Jeste video sam, imali su seksualni odnos", svedoči trgovac.

"Pitaj ga šta je tačno video" - šapće mi prevareni muž. Da bih zadovoljio klijenta i opravdao ukazano mi poverenje a i računajući da se, kao što je poznato, preljuba teško može dokazati, jer se to nikad ne radi javno, ja postavljam pitanje svedoku:

"Možete li to malo konkretnije: šta ste tačno videli?" Svedok me gleda slavodobitno kao da je samo to i čekao pa mi se obrati superiornim tonom:

"E moj advokate - kad me već pitaš baš ću i da ti odgovorim. Jel', mogu od početka" - obrati se on sudiji.

"Pa nećeš valjda od kraja" - obrecnu se sudija.

"Znate kako je u selu, ništa se ne događa, da umreš od dosade. Tog nedeljnog popodne va nije bilo ni prenosa neke utakmice, ništa da se čovek malo razonodi. A onda ovaj ovde Đole (pokazuje rukom na optuženog zavodnika), predloži nam da, ko hoće, dođe na Marićevu livadu i da se sakrijemo u žbunje a da će on dovesti ženu ovog ovde (pokazuje na prevarenog muža) pa da gledamo porno film uživo. I tako ona i on dođoše u zakazano vreme, on kavaljerski prostra jaknu po travi, ona skida gaćice, klekne na tu prostirku ,on znajući da ga posmatramo,što ona nije ni slutila,njenom licu primakne svoj šlic,ona sama izvadi ono što je tamo našla i htede odmah da ga obzine.On se izmače,bahato okrenut prema publici,sakrivenoj u obližnje žbunje,da bi nam pokazao i razmetao se time što ima,pa je onda partnerku uhvatio za kosu i grubo joj sjurio u usta to što je nestrpljivo čekala.Zatim joj ga je nabijao uvijajući telom napred-nazad.Onda joj je razmakao noge,digao ih sebi na ramena,pa se tu uglavio,ritmički je rasturajući,kao da se nekom sveti..." I tako svedok veze u detalje,sve dok mu sudija nije doviknuo-dosta!

Tako se seoski zavodnik izvukao što se tiče krivičnog dela klevete ali je osuđen za delo pronošenja onoga što može da šteti nečijoj časti i ugledu, jer se ni prljava istina ne sme iznositi i pronositi, a ja sam kao mlad аdvokat na početku karijere naučio dve važne mudrosti; nešto čega na žalost nema u udžbenicima prava i to: nikad se ne povodi za sugestijama i uputstvima klijenta jer on kad bi znao da obavlja sam taj posao ne bi ni angažovao advokata, i drugo - nikad ne postavljaj pitanje svedoku ako ne znaš i nisi siguran kakav će odgovor da usledi. Jer advokat ne postavlja pitanje da bi nešto saznao nego da bi nešto dokazao.


Случајан избор књиге

Sahara

Вук је прокламовао начело – пиши као што говориш, а писац Смуков – пиши како мислиш и живиш, односно како си живео и проживео, па га је и књижевна критика представљала писцем такозване документаристичке прозе. Још пре десетину година, 6.септембра 2002. г. у „Новостима“, песник, писац и књижевни критичар, Васа Павковић је о овом аутору, између осталог, писао: „Смуков као сведок увек пише занимљиву исповест из стварног живота“.

То док је писао у трећем лицу, а познато је да и тада сваки писац, желео то или не, пише и о себи. Шта онда рећи о овом роману писаном у првом лицу и под пуним именом и презименом самог писца?

Уосталом, зар и славни синеаста Хичкок није говорио да је драма стварни живот из којег су искључени само они досадни елементи.

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

-  Паметна жена никад неће од мужа тражити дозволу за било шта. Она ће га промишљеним потезима навести да и он пожели исто што и она;

-  Отпор жене је боље схватити као одраз њеног искуства;

-  Кад открије да су јој све хаљине постале тесне, пре него што предузме нешто како би своју телесну тежину вратила на ранији ниво, жена ће најпре кренути у акцију да открије да ли су њене познанице гојазније од ње;

-  Једна славна лепотица тврди да колико она познаје мушкарце, било је потребно да му покаже како је привлачна отпозади да би он тек затим обратио пажњу и на лепоту њеног лица

-  Чувај се жене која те превише воли. Што те више воли све више је уверена да јој не узвраћаш довољно;

-  Она никад свесно не лаже, напротив уверена је да истину збори и искрено се чуди што јој нњ верујемо;

-  Тврди се да је високе потпетице измислила жена коју су љубили у чело;

-  Паметна жена са поштењем, као ни са парфемом, неће претеривати