Према извештају са Интернета "home/bestseler 01.11.04 top lista najprodavanijih knjiga u oktobru... 10. Tabu Marko Smukov, IPS Mamut - Beograd."

O тој књизи писао је "Глас јавности", "Блиц" и неки други листови. Књижевни критичари су се различито изјашњавали. Док су неки налазили да је књига "на ивици порнографије", мада нема скаредних израза, који се могу наћи и на ТВ, "Политика" је 19.октобра 2004., уочавајући суштинску поруку овог исповедног дела објавила опширан, уравнотежен  чланак под насловом

ШТА ЈЕ ТО СРЕЋА

доносећи дословно уводне, пркосне напомене Стефана, Снежане и Стеле, "Еросове копилади, неукротиве":

-   Ми волимо кога хоћемо, не мрзимо никога,

-   Ми радимо оно што желимо, не гледамо шта раде други,

-   Ми живимо живот, не призивамо смрт,

-   Ми не крадемо, оно што немамо то нам и не треба,

-   Ми можемо све, не морамо ништа,

-   Ми живимо данас, не занима нас шта је било и шта ће бити,

-   Ми немамо све што волимо, па волимо оно што имамо,

-   Ми уживамо, не бринемо бриге,

-   Ми господаримо собом, не потчињавамо друге,

-   Ми обуздавамо жеље, па немамо проблеме,

-   Ми живимо своје животе, не мешамо се у туђе,

-   Ми смо срећни, јер смо тако хтели,

-   Ми смо Еросова копилад, неукротива,

-   Ми не лажемо, мачку називамо мачком (J' apelle un shat un chat)

"Политика" препознаје недоумице аутора и између осталог доноси: "Да ли је апсолутна, ничим непомућена слобода, ограничена само слободом других могућа, овде и данас. занимљиво је питање које аутор поставља. Такође он се пита да ли је бити срећан ствар сопствене воље и одлуке! Зашто смо обавезни и како можемо да  будемо срећни, не због свог егоизма, него због оних који нас  воле! Како је могуће  усрећити себе усрећујући другу блиску особу..."

Пошто је ова тражена књига распродата тако да је више нема у продаји питање које тренутно себи постављам је: да ли штампати друго издање или је у електронском облику, преко Инернета,  ставити на располагање читаоцима да је бесплатно преузимају и читају?

Марко Смуков


Случајан избор књиге

Svingeri

Овакав наслов може да привуче оне које не би требало да привуче, али и да одбије оне читаоце који би у овој књизи могли наћи баш оно што желе, мада им име романа сугерише нешто друго. Према томе, потврђује се правило да није могуће односно да није лако испуњавати очекивања других. Поготово оних површних читалаца које већ сам наслов може да поколеба, чак обесхрабри, па да и не отворе ову, иначе интересантну, без претеривања говорећи, и  корисну књигу. Јер тај наслов  подсећа на оне модерне црквенодостојнике у неким западним земљама који у својим црквама  богослужења почињу рок музиком, е да би некако привукли и цркву приближили младој генерацији.

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Љубав је лепа али њене последице углавном нису. Пожељно је уживатги у оном што имаш данас не мислећи на сутра;

- У љубави нема милости, лоше се лошијим враћа, а добро заборавља...

- Љубомора је као глауком. Све је деформисано.

- Волети зато што си се обавезао је глупост.

- Љубав је занос, један вид неурачунљивости, а сматра се пожељним да двоје ипак у таквом стању закључују најважнији уговор свог живота, као што је брак!

- Љубав се не може планирати и свесно одржавати. Деси се или се не деси.

- Лепота је пролазно стање које не слути на добро (Жан Ромен), сексуални однос траје "једанаест минута" (Пауло Коељо), а брак треба да траје сатима, данима, годинама. Зато је препоручљиво за брачног друга бирати особу са којом ти никад није досадно, са којом можеш у бесконачност да причаш, да се радујеш, плачеш и да се смејеш, укратко са којом ти је пријатно и да се "само" дружиш.

М.С.