-   Здраво судијо! Сећаш ли ме се?

-   Зар сам могао да заборавим твоје фишкалске интервенције, упадице, приговоре... којима си ми загорчавао живот!

-   Добро, али увек само професионално, по закону.

-   Е да није било по закону већ бих ја предузео мере. Овако ми је било преостало само да се с тобом носим, као шут са рогатим.

-   Ма ниси  баш ни ти био без рогова. Умео си и те како да узвратиш. Али оно по чему те памтим то је она пресуда којом си одбио тужбу жене, коју је муж испребијао. Па и поред лекарског уверења о нанетим телесним повредама! А са чудним образложењем да би усвајањем њене тужбе жена била охрабрена да вербално и даље насрће на мужа, док он због хормоналне разлике не би био у стању да јој речима парира, тако да би му преостало само да бежи. На тај начин њихов брак би се распао  Овако она ће мало да скрати свој језик, па муж неће морати да је бије и њихова брачна заједница ће бити спашена.

-   И, да ли је спашена?

-   Спашена је и те како. И не само то. Та моја клијенткиња те не заборавља, а најчудније је што ти се захваљује на онаквој пресуди. Не може баш да мења своју природу, па ни да скрати језик, али само пажљивије бира тренутак кад ће да искаже то што јој на уму и тон којим ће то изрећи... Одбацила је своје раније становиште изражено речником - нећу да ћутим!  Схватила је, каже, да је најбоља она жена која слушајући уме да заповеда.

 -   Хвала ти адвокате. Дођи да те загрлим.Не могу да замислим причу која би више могла да годи мом пензионерском уху.

 М.С. 


Случајан избор књиге

Svingeri

Овакав наслов може да привуче оне које не би требало да привуче, али и да одбије оне читаоце који би у овој књизи могли наћи баш оно што желе, мада им име романа сугерише нешто друго. Према томе, потврђује се правило да није могуће односно да није лако испуњавати очекивања других. Поготово оних површних читалаца које већ сам наслов може да поколеба, чак обесхрабри, па да и не отворе ову, иначе интересантну, без претеривања говорећи, и  корисну књигу. Јер тај наслов  подсећа на оне модерне црквенодостојнике у неким западним земљама који у својим црквама  богослужења почињу рок музиком, е да би некако привукли и цркву приближили младој генерацији.

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

-  Љубав не настаје, него се рађа. Оно што настаје током времена је сурогат љубави. Ватрица која тиња. На њој се не можеш опећи али ни огрејати;

-  Зевање реално или метафорично, ако баш и не убија љубав, сасвим извесно означава почетак њеног умирања;

-  Буди паметан само ако баш мораш, али никад не показуј жени до које ти је стало да знаш и оно што је она хтела да остане сакривено;

-  Кајање ти не гине ако причаш из пристојности, само да не би ћутао;

-  Уравнотежен брак често настаје тако што сваки супружник подједнако упорно вуче на своју страну;

-  Да није просипао глупости не би оставио трага иза себе, залутао би, па не би могли да га нађу;

-  Не би знали да је фајронт да им полицијске палице не покаују колико је сати;

-  Питали ленштину зашто ништа не ради, а он одговара да нема дозволу за рад;

-  Вреди ли да муж има своје ја и ако му се женино више исплати?

-  Новац има душу, лепи се уз оног ко га воли, а бежи од других који га радо и лако дају за ствари, које су им драже...

М.С.