О чему се ради у том твојем роману "Лоз", кад је толико тражен код читалаца? Да ли се то о чему пишеш стварно догодило? Која је основна идеја тога дела? Та и слична питања су она са којима се свакодневно суочавам при сусрету и комуникацији са читаоцима. 

Морам признати да нисам у трену успевао да нађем адекватан одговор, па одлучим да се у том смислу потрудим овако, писменим путем.

 Да прво покушам са одговором на последње питање - која је основна идеја тога дела? Скоро сам читао да неки умови и данас, после толиког протека времена, поставаљају питање: шта је то Кафка хтео да нам каже својим романом "Процес"? Која је основна идеја тога дела? Прагматичаре, људе стварносно програмиране не задовољавају толико бројни прикази те књиге. Они очекују јасне, логичке закључке, исказане читким, свакодневним језиком. Дакле, траже немогуће од текста који се обраћа субјективним осећањима имашти читаоца више него његовом интелекту.

Да ли се то о чему пише "Лоз" стварно догодило? Да, заиста се догодило, самим тим што је написано и објављено, а уз то су ранија два издања распродата. Зар то није догађај? Дакле, да се није догодило не би било ни написано, па ни читано. Него, да се не заваравамо, они који постављају то питање желе уствари знати да ли сам фабулу измислио или само хроничарски представио догађаје. Али зашто бих измишљао кад је стварни живот инвентивнији и од најбујније маште? Дакле, сам живот је драма, па је довољно изоставити само оне досадне елементе и ево га дело занимљиво за читаоце. Према томе, заслуга аутора је само да из мноштва догађаја који нас окружују изабере и укаже на оне који су занимљиви и имају одређени смисао. Да наведу читаоца да се одлучи где ће да смести своју личност, којег јунака ће да воли или мрзи, да одлучи како би се сам поставио у описаној ситуацији.

Тако долазимо до првог, најтежег питања на које треба одговорити. О чему се у роману ради? Е, на то питање одговорити у неколико речи не само што није лако, него је можда чак и немогуће. Јер ради се о истини да живот убија. Сам себе. Ништа није потребно, па ни могуће предузети да би тај кобни исход био избегнут. Пре или каснсије живот ће убити самог себе, а лудост је покушавати то да се промени. Уместо тих сизифовских напора, упутније је само наћи своје зрнце среће у хаосу који нас окружује. А постати или остати срећан могуће је тек ако се избегне несрећа, до које долази кад наступи пораз као последица наших упорних, а узалудних покушаја да досегнемо немогуће.

Преостаје нам само да се угледамо на децу, њихова раздрагана, насмејана лица. Како су ти мали људи срећни, неоптерећени прошлошћу. Не знају ни ко су ни шта су. Не пада им на памет да постављају панична питгања: куда плови брод у који смо сви укрцани? Бити дете без обзира на животно доба - ето решења. И ослободити се илузија да иза овог хоризонта постоји неки други, бољи и лепши.Јер, "...ако негде и постоји град са улицама поплочаним златом, то злато није намењено теби. Ти ћеш и поред тога остати гладан..."    


Случајан избор књиге

Vertigo“Луцидна и занимљива проза, у чијем средишту је једна несвакидашња љубавна прича, показује да је њен аутор – адвокат Марко Смуков, пре свега верни сликар најтананијих стања људске душе..."

Анкета

Да ли сте читали књиге Марка Смукова?

Афоризми

- Капиталкизам је одувек био и увек ће бити опасан по светски мир јер њему је стално тесно у сопственој кожи, а за отимање туђих ресурса проналази све лукавије, вешто замаскиране изговоре;

- Освајачи 21. века промовишу досад невиђену врсту витештва и јунаштва да бомбама и ракетама са по себе  безбедног растојања убијају стотине хиљада њима неподобних цивила, тобож у циљу заштите тих истих цивила, а затим се хвалишу како су бомбардовањем освојили, например Косово, без губитка иједног свог војника!

- Идеална жена не заборавља ни омиљена јела свог мужа ни број телефона радње из које се могу наручити;

- Неке се удају да би размишљање о венчаници замениле размишљањем о новчаници;

- Мушкарац је обдарен у све да проникне, осим  у психу жене до које му је стало, где је потпуно хендикепиран;

- Обликовати свој лик у женској души је неостварен сан многих мушкараца;

- Младић поседује физичку снагу и врелу кр, а старац суптилност маште, богатство искуства и спретност виртоуза;

- Гестикулација је илустрација која драматизује и појачава значај реченог или маска, која треба нешто да прикрије или замаскира, односно да скрене ток м исли на нешто друго, различито од оног о чему је реч.

М.С.